Digital Crafts | 100% eerlijke Nederlandse productie

Over

1fileblackweb

 

 

1 file
 

 

 1machineblackweb

 

 

1 machine
 

 

1materialblackweb

 

 

1 material
 

 

Manifesto

WIJ GELOVEN IN EEN RENAISSANCE VAN DE EUROPESE MAAKINDUSTRIE

 

 

Als hoogwaardig alternatief voor de gangbare massaproductie.
 

 

MET BEHULP VAN STATE-OF-THE-ART DIGITALE PRODUCTIE

 

 

Met een flinke dosis Hollands vakmanschap.
 

 

OM JOUW DESIGNMEUBEL VOLLEDIG OP MAAT TE MAKEN

 

 

Gewoon binnen een paar dagen thuisbezorgd.
 

 


localproduction

LOKAAL

Om de hoek op eerlijke wijze gemaakt met passie voor kwaliteit en innovatie.

sustainability

DUURZAAM

Duurzame, biobased materialen met de hoogste certificeringen. Alles volledig herbruikbaar.


digitaal

DIGITAAL

State-of-the art digitale productie voor ongekende precisie, snelheid en flexibiliteit.

platform

INTEGRAAL

Digitaal vakmanschap door ultieme integratie van ontwerp, productie en service.


customization

MAATWERK

Ruime keus uit materialen en afmetingen. Persoonlijke logo’s en patronen. Elk meubel wordt speciaal voor jou gemaakt.

fastdelivery

SUPERSNEL

Maatwerk met een ongekend snelle levertijd door ons volledige digitale proces.


De 1e en 2e Industriële Revolutie zorgde via massaproductie voor de toegankelijkheid van goederen. Door de globalisering en de digitale revolutie is deze massaproductie uitbesteed om een zo hoog mogelijke efficiëntie, marge en daarmee winst te behalen. Deze massaproductie heeft geresulteerd in een hoge mate van standaardisatie waarin de consument haar keuzevrijheid verloren heeft ten opzichte van de ambachtelijke manier van werken.

Door de productie niet meer in eigen land te houden is er weinig controle op het eindproduct, gaat er waardevolle kennis en ervaring – en daarmee innovatie – verloren en zijn er vaak klachten over de kwaliteit van het gestandaardiseerde eindproduct. Bovendien gaat deze uitbesteding meestal gepaard met ernstige milieuvervuiling en schrijnende arbeidsomstandigheden.

Wij geloven dat het ook anders kan.


Digitale productietechnieken zoals 3D printen en CNC frezen zijn in staat een digitaal ontwerp direct fysiek te maken. Hiermee kan de Europese maakindustrie weer concurrerend worden met uitbestede massaproductie. Er wordt zelfs een 4e Industriële Revolutie voorspeld rondom digitale productietechnieken. Meer hierover is bijvoorbeeld te lezen op www.slimgemaakt.nl en www.smartindustry.nl.

Door ontwerp, productie en verkoop op één plek te houden hebben we volledige controle op het proces en het product. We kennen de (on)mogelijkheden van onze eigen ruim 5 meter brede CNC freesmachine door-en-door. Deze kennis integreren we in onze ontwerpen. En door ook de service in eigen hand te houden weten we precies wat onze klanten willen. Ambacht en industriële productie worden op deze manier prachtig gecombineerd: digitaal vakmanschap.

100% made in Holland.


Door ons digitale ontwerp- en productieproces hebben wij geen voorraad meer nodig. Hierdoor zijn wij in staat al onze ontwerpen volledig op maat en in gewenste materialen te leveren. Zo is tafel Kruis standaard beschikbaar in 40 variaties, met nog eens 400 op aanvraag. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om een uniek patroon of logo in te leggen. En dit alles is supersnel geleverd. Dankzij 0,1mm precisie van onze CNC frees zijn de meubels bovendien in een mum van tijd in en –uit elkaar te schuiven, zonder verbindingsmiddelen. De voordelen van massaproductie worden hiermee gecombineerd met het maatwerk van de 4e industriële revolutie.

Heb je moeite met het nemen van een beslissing? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan altijd voor je klaar. Of ga langs bij een van onze dealers.

Voor jou op maat gemaakt.

Enkel duurzame materialen

De puurheid van de producten van Fabrikoos komen niet enkel tot uiting in de esthetiek en de op het oog lijkende eenvoud door de herinterpretatie van oude, ambachtelijke houtverbindingen. Deze puurheid komt ook tot uiting in het materiaalgebruik. Alle materialen zijn geselecteerd op duurzame eigenschappen, waarmee de keus voor een Fabrikoos meubel een verantwoorde en duurzame keus wordt. De meeste materialen zijn gemaakt van reststromen, of groeien zo snel dat de bron feitelijk onuitputtelijk is. Op deze manier kan je meubel na het eerste of tweede leven zo weer terug de natuur in!

ECOBOARDS

ecoboardssquared

Why waste wood? ECOboards biobased panels.

BIOBASED, AFVAL ALS GRONDSTOF

De biobased panelen van ECOboards zijn gemaakt van landbouwoverschotten als stro en riet (maar ieder overschot is mogelijk, zelfs het overschot uit de eigen achtertuin!) en zijn tot platen geperst waarbij er gebruik gemaakt wordt van de natuurlijke lignines uit het overschot zelf of cellulose vezels zodat er maar 3% additief nodig is om de plaat te kunnen verlijmen. Dit additief is volledig vrij van formaldehyde en andere VOC’s (Volatile Organic Compounds). Met een meubel gemaakt van ECOboards hoef je je dus geen zorgen te maken over je gezondheid! Afval wordt opnieuw een grondstof.

CIRCULAIR

Door deze productiewijze zijn ECOboards een gezond en ecologisch alternatief voor spaanplaat, MDF, OSB en multiplex en heeft het zelfs een negatieve CO2 footprint: ECOboards is in staat om bijna haar complete eigen gewicht aan CO2 op te slaan.

Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat ECOboards verder gaat dan Cradle 2 Cradle. Het begint met grondstoffen die feitelijk een afvalprobleem vormen en het eindigt met een plaatmateriaal van hoge kwaliteit. ECOboards is makkelijk opnieuw te gebruiken, en kan aan het eind van haar levensduur makkelijk tot een nieuwe plaat geperst worden. Door haar 100% natuurlijke oorsprong kan ECOboards ook zo zonder problemen weer terug gegeven worden aan de natuur! Hiermee sluit ECOboards perfect aan in de nieuwe circulaire economie, waar afval de bouwsteen is van nieuwe producten.

VALCHROMAT

valchromat

Valchromat. Welke kleur past bij jou?

ORGANISCH GEKLEURDE HOUTVEZELS

Valchromat is een uniek product dat de natuurlijke eigenschappen van hout combineert met de helderheid en sprekendheid van kleur. Het is een plaat geperst van houtvezels, afkomstig van rest- en afvalstromen, waarbij iedere vezel afzonderlijk is gekleurd met een natuurlijke, organische kleurstof. Dit levert een breed scala aan pasteltinten op in het kleurenpalet.

UNIEK KARAKTER EN UITSTRALING

Afgewerkt met een olie komen de kleuren tot leven en worden deze feller. Een speciaal gebonden natuurlijke hars zorgt voor de stabiliteit en vochtwerendheid van de plaat, die ook nog eens harder geperst is en daarmee een stuk stijver is dan normale houtvezelplaten. Alle bestanddelen van Valchromat zijn met de grootste zorg geselecteerd en stuk voor stuk vrij van gifstoffen. Goed voor het milieu, en goed voor jou!

Deze natuurlijke eigenschappen komen ook tot uiting in de uistraling van de plaat. Op het oppervlak zijn kleine houtvezels zichtbaar, dit zijn vezels die de organische kleurstof niet volledig geabsorbeerd hebben. Deze bijzonderheid geeft Valchromat haar unieke karakter en uitstraling. Door het gebruik van hout als basismateriaal en het gebruik van organische kleurstoffen, kan iedere plaat zelfs lichtelijk in kleur afwijken.

KLEURRIJK EN DUURZAAM GERECYCLED

Beschikbaar in 10 kleuren is er voor iedereen wel een kleur waarmee hij of zij zich kan identificeren. Zelfs het mengen van kleuren in producten behoort tot de mogelijkheden. Denk aan een barkruk met verschillende tinten Valchromat, of tafel Kruis met een gelamineerd Valchromat tafelblad met daarin verschillende kleuren verwerkt! Aan het einde van haar leven kan het Fabrikoos meubel volledig gerecycled worden. De fabrieken van Valchromat zijn hier zelfs voor gecertificeerd. Al het afval dat deze fabrieken produceren, worden ofwel ingezet in de productie van nieuwe houtvezelplaten, ofwel als grondstof voor de stoomboiler om elektriciteit op te wekken. Kies je voor Valchromat, dan kies je voor duurzaamheid en oog voor het milieu, van begin tot eind.

MOSO BAMBOE

bamboesquared

Bamboe. Warmte in je interieur.

EEN ONUITPUTTELIJKE GRONDSTOF

Eigenlijk is bamboe geen hout, maar een grassoort die na verloop van tijd ‘verhout’. Onder andere deze eigenschap maakt MOSO bamboe tot het snelst groeiende gewas ter wereld: normaliter groeit bamboe zo’n 30 tot 50 centimeter per dag, maar dit kan zelfs oplopen tot 1 meter. Mede door deze groeisnelheid is bamboe een vrijwel onuitputtelijke grondstof. Na 5 jaar is de plant kaprijp en kan haar omvang groeien tot wel 25 meter hoog, waarna er vervolgens ieder jaar geoogst kan worden. Door deze snelle groei kan bamboe gekapt en verwerkt worden zonder dat een bos in omvang wordt gereduceerd en haar natuurlijke functies verliest.

CO2 NEUTRAAL

Gedurende de groei van een bamboe gewas neemt de plant relatief veel CO2 op. Een bamboebos produceert zelfs tot wel 30% meer zuurstof dan een normaal bos. Hiernaast gebruiken veel fabrikanten energie afkomstig uit het verbranden van zaagsel en houtafval. Deze combinatie zorgt ervoor dat het bamboe gegarandeerd CO2 neutraal (vaak dus aanzienlijk beter) is over haar levenscyclus van gras naar plaat tot afval. Haar natuurlijke oorsprong maakt bamboe eveneens een biobased materiaal (er wordt minder dan 1% lijm gebruikt) en zorgt voor praktisch geen afval.

KENMERKENDE ESTHETIEK

Fabrikoos maakt gebruik van geperste MOSO bamboe platen. In geperste bamboe platen is de natuurlijke uitstraling van de plant behouden. De bamboe vezels zijn zichtbaar in de plaat en zorgen voor een kenmerkende esthetiek. Bamboe platen zijn zeer hard (zelfs wel 38% harder dan eiken en 13% harder dan esdoorn) en daarmee een zeer geschikt ecologisch alternatief voor (tropisch) hardhout. Alle meubels vervaardigd uit bamboe worden standaard afgewerkt met een duurzame olie van Aquamarijneen geschikt voor binnen om het product nog verder te verduurzamen. Op aanvraag kunnen de producten ook afgewerkt worden met een olie geschikt voor buiten.

Team

img_4049PIETER STOUTJESDIJK

img_4022
FREEK VAN ZEIST

img_4513
VINCENT MAK

img_3723
JEROEN VAN VEEN

img_4476
REMCO WIGGERS

img_3787
TIM CASTELIJN

img_4291
ROB VREUGDENHIL

img_3704
JORDY VERWEIJ

img_3948
STEEF VAN DORP

GEINTERESSEERD?

Wij zijn altijd op zoek naar versterkingen binnen ons multidisciplinaire team. Ben jij geschoold in architectuur, bouwtechniek, interieurbouw, marketing & communicatie of business development? Neem dan contact met ons op!